|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Hope bluesmaniak

|
Wysłany: Wrzesień 7, 2008, 5:45 pm Temat postu: Jesień z Bluesem 08' - Białystok | |
|
| Wiadomo coś o nadchodzącej Jesieni czy narazie głucho, coś czuje ze bedzie sie zapowiadało nieźle bo chyba akurat jakoś wypada 30 lecie festiwalu :> |
|
| Powrót do góry |
|
 |
elkap bluesmaniak

|
Wysłany: Wrzesień 19, 2008, 8:33 am Temat postu: | |
|
| Termin jesieni to 19-22 listopada. W tym roku przypada 30 lecie powstania jesieni, natomiast będzie to 24 edycja. szczegóły - wkrótce |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
BluesMotyll bluesmaniak

|
Wysłany: Wrzesień 26, 2008, 3:37 am Temat postu: | |
|
z niecierpliwością czekam fajnie by było gdyby w sprzedaży pojawiły się koszulki Jesieni z Bluesem. Co Wy na to? _________________ "Całe moje życie dedykuję sztuce. Bo gdy tworzysz, jesteś coraz bliżej swego własnego nieba..."
- Jimi Hendrix - |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
Wysłany: Wrzesień 29, 2008, 11:30 pm Temat postu: | |
|
No i się wydało. W najnowszym numerze pisma "Twój Blues" jest reklama tegorocznej "Jesieni z Bluesem" :
- Obstawa Prezydenta
- Bracia i Siostry
- Karolina Cygonek i Tomi Blues Kapela
- Jan Gałach & Osły
- Romek Puchowski
- Tim Mitchell & Leszek Cichoński Band
- Wanda Johnson & Shrimp City Slim Blues Band
- Krzak
 _________________ Białostocki Odcień Bluesa
www.kasachorych.com
www.devilblues.com
www.braciaisiostry.com
FBI Blues Band
Ostatnio zmieniony przez karambol dnia Październik 1, 2008, 12:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BluesMotyll bluesmaniak

|
Wysłany: Październik 1, 2008, 5:04 am Temat postu: | |
|
To Karambol ustrzelił 2/8 zespołów przed oficjalnymi wiadomościami (Wanda Johnson & Shrimp City Slim Blues Band, Krzak) a mi udało się jeden (Bracia i Siostry) - oklaski dla myśliwych
Silna "obstawa" tegorocznej edycji na pewno sprawi jej sukces. Proszę o informacje od kiedy będą do nabycia bilety?
Z informacji na stronie Devil Blues jest, że 7.11.2008 w Famie grają Zaduszki bluesowe.
Pozdrawiam _________________ "Całe moje życie dedykuję sztuce. Bo gdy tworzysz, jesteś coraz bliżej swego własnego nieba..."
- Jimi Hendrix - |
|
| Powrót do góry |
|
 |
elkap bluesmaniak

|
Wysłany: Październik 6, 2008, 11:21 am Temat postu: | |
|
| na zaduszkach zagrają: Devil Blues, Chip Jorgdan & Voodoo Soup, Soul Finger. o sprzedazy biletów - poinfomuję |
|
| Powrót do góry |
|
 |
elkap bluesmaniak

|
Wysłany: Październik 30, 2008, 11:01 am Temat postu: | |
|
XXIV Jesień z Bluesem 19-22 listopada 2008
19 listopada godz. 19.30 - kościół Św. Wojciecha ul. Warszawska 46a / bilety: 10zł
Koncert gospel: Beata Bednarz i chór Trzecia Godzina Dnia
20 listopada godz. 18.00 – Fama / wstęp wolny
Projekcja filmów o najsłynniejszej bluesowej ulicy świata, legendarnej Maxwell Street w Chicago: „Cheat You Fair: The Story of Maxwell Street” i „Electrified: The Story of Maxwell Street Urban Blues” oraz spotkanie z autorem Philem Ranstromem.
21 listopada godz. 18.00 – Forum / bilety: 35zł
Obstawa Prezydenta
Romek Puchowski
Tim Mitchell and Leszek Cichonski Band
Osły
22 listopada godz. 17.00 / bilety: 35zł
Bracia i Siostry
Karolina Cygonek i Tomi Blues Kapela
Wanda Johnson and the Shrimp City Slim Blues Band,
Krzak
karnety – ilość ograniczona: 60zł
Bilety i karnety w sprzedaży od 4 listopada w kasie FORUM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
elkap bluesmaniak

|
Wysłany: Listopad 10, 2008, 4:27 pm Temat postu: | |
|
Dodatek do Jesieni z Bluesem:
24 listopada godz. 20.00 - Fama / wstęp wolny
Blues After Party - koncert Patsy Gamble www.patsygamble.co.uk, Lester Kidson, Łukasz Gorczyca, Nazim Alijew |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
B&B bluespatronize

|
Wysłany: Listopad 19, 2008, 11:08 am Temat postu: | |
|
| elkap napisał: |
Tim Mitchell and Leszek Cichonski Band |
Czy ktoś zna i móglby rzucić swiatło na ten projekt? Któz to i co oni razem grają?
Widzę, że projekt ten właśnie po Polsce jeździ i w moje okolice też zaraz zawita a ja pierwsze słyszę o tym człowieku...
[Edit]
Cofam pytanie, bo w innym wątku znalazłem trochę informacji:
http://www.blues.com.pl/viewtopic.php?p=347275#347275 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
Wysłany: Listopad 22, 2008, 4:08 am Temat postu: | |
|
Pierwszy muzyczny a trzeci programowo dzień Jesieni z Bluesem mamy za sobą. Było cudnie i czarownie i tak "po naszemu" po białostocku.
Niewdzięczna rola rozpoczynającego festiwal przypadła Obstawie Prezydenta. Nie wiem jak na innych festiwalach ale u nas na Podlasiu jak na plakacie wydrukowali 18.00 to znaczy że zbieramy się 18.30. Czyli Obstawa zaczęła koncert przy wypełnieniu sali w granicach 1/3. Ale Obstawa to profesjonaliści i dali sobie radę z tym niewdzięcznym problemem. Nie trzeba chyba nikomu mówić że są to profesjonaliści i z nie takimi problemami dawali sobie radę. Janusz Wykpisz i Sławek Sobieski to bez wątpienia filary zespołu. Duży plus to to że wszystko zaśpiewali po naszemu pomimo że nie wszystkie tematy były "nasze". Ja jako stary wyznawca "skibowego" grania na harmonijce z niezwykłą radością przyjąłem styl gry Igora Łojko. Chyba najbardziej w utworze "Dwie drogi" było słychać i "skibowe" zadęcie i "skibowe" brzmienie. Nie wiem na ile zamierzone a na ile przypadkowe ale jestem wielce zadowolony.
Romek Puchowski to zjawisko na naszej scenie muzycznej. To co pokazał dzisiaj nie da się opisać słowami. Kosmos, zjawisko, geniusz. To nic nie znaczące słowa wobec tego co ten jegomość wyczynia na scenie. Technika obłędna , pozwalająca na swobodę i artystyczną nonszalancję. Wykonawca kompletny i jako gitarzysta i jako wokalista. Niezwykle dużo improwizowanych fragmentów. A to przy niezwykle dowcipnej opowieści o tym jaki to perfidny diabeł mu się ostatniej nocy przyśnił a to znów opisując jak to rok temu Sławek Pyrosław raczył go trunkiem wysokoprocentowym. Freestajl kompletny i obezwładniający. Czasem nawet hip-hop-blues. Najlepszym miernikiem zadowolenia publiki była ilość bisów i dziś Romek był liderem.
A potem Leszek Cichoński i Tim Mitchell. Piękny i niezapomniany secik. Tim jest wokalistą raczej soulowo - funkowym ale to w niczym nie przeszkadzało. Zawładną salą niepodzielnie. Piękniutki koncert chociaż brakowało mi paru elementów. Po pierwsze zabrakło sekcji "wrzeszczących" dęciaków a po drugie brakowało chórku gruby.. tfu tęgich Murz.. tfu Afroamerykańskich wokalistek i byłby ideał.
Zamykał wieczór zespół Osły. I tu spotkał mnie spory zawód. Zapowiedź wyglądała całkiem, całkiem. Dwa zestawy perkusyjne , jak u Allmanów. Nieprzeciętny basista i ponadprzeciętny skrzypek. Ale niestety całość dość średnia. Za dużo hałasu , za mało muzyki. Chłopaki powinni bezwzględnie brać korepetycje w temacie "dynamika koncertu". Tego najbardziej brakowalo. _________________ Białostocki Odcień Bluesa
www.kasachorych.com
www.devilblues.com
www.braciaisiostry.com
FBI Blues Band
Ostatnio zmieniony przez karambol dnia Listopad 22, 2008, 4:21 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pyroslaw1 bluesman

|
Wysłany: Listopad 22, 2008, 10:33 am Temat postu: | |
|
Już doszedłem do siebie po jam session ...... i zapuściłem sobie dvd z Romeczkiem . Robert Johnson w jego wykonaniu to estrakt bluesowozyciowy , słowem muza która mnie kręci jak żadna inna . Może dlatego że przypadkowo urodziłem sie 8 maja , tak jak Robert J. cHOLERRAA......... Człowiek poprzez Romeczka tarfił do historii Jesieni z bluesem .A to że my łysole bluesole bardzo sie lubimy to nie przypadek , przeczież z Jaromciem tez od pierwszego spotkania pokochalismy sie bluesową że tak powiem ,bez złego podtekstu miłością Przed koncertem mówiłem wszystkim ktorzy wcześniej Romka nie słyszeli ,że TO ZJAWISKO jakie nieczęsto zdarza sie spotkac .
Z tego co widziałem kopary im poopadały . O klasie tego wykonawcy nie świadczy fakt że jedzie 3 grudnia grac koncert do europarlamentu , atam byle kogo sie nie zaprasza Jestem pewien że na wiosne zobaczymy i usłyszymy tego jegomościa w naszym mieście .
http://sc1.readycast.org:8050/listen.pls _________________ blues , to zawsze blues jest ...nigdy nie zawiedzie
www.slawekpyrko.pl
www.kasachorych.com
Ostatnio zmieniony przez pyroslaw1 dnia Listopad 22, 2008, 2:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jasiu bluesHealer

|
Wysłany: Listopad 22, 2008, 2:00 pm Temat postu: | |
|
Dziękujemy za fajną imprezę...Dziękujemy za zaproszenie...Do zobaczenia
Jasiu _________________ www.myspace.com/jangalach |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
Wysłany: Listopad 23, 2008, 1:29 am Temat postu: | |
|
Zgodnie z "nową świecką tradycją" na festiwalu nie mogło zabraknąć białostockiego wykonawcy. Tego zaszczytu, ostatniego dnia festiwalu dostąpił zespół Bracia i siostry. Występ bardzo udany.
Kiedy dawno temu ujawniono program festiwalu pomyślałem sobie że czekają nas , słuchaczy, co najmniej dwa "pojedynki. Wokalistek - Wanda Johnson i Karolina Cygonek oraz skrzypków - Jasiu Gałach i Jan Błędowski. Karolina i Wanda występowały po sobie dlatego ich "pojedynek" był bardzo spektakularny. Najpierw zaśpiewała zjawiskowa Karolina Cygonek z ToMi Blues Kapela. Niezwykła to dziewczyna, niebywały temperament, wspaniały głos. Karolina rozgrzała salę do czerwoności. Duża klasa. Z niecierpliwością czekam i na płytę zespołu i na dalszy rozwój jej kariery. Zaraz po Karolinie na scenie pojawiła się Wanda Johnson. Wspaniały, mocny głos, niesamowity temperament i swoboda. Miło było i słuchać i patrzeć. Repertuar raczej soulowy, sporo klasycznego r&b. Słowa uznania należą się polsko-amerykańskiemu zespołowi towarzyszącemu Wandzie. Miło że polska część pokazała się z bardzo dobrej strony. Pomimo tego że ich rola ograniczała się do akompaniamentu mieli możliwość pokazania swoich umiejętności. Z bardzo dobrej strony pokazał się Oskar Kunicki, jeden z moich ulubionych gitarzystów młodego pokolenia.
Koncert zamykał Krzak. Zespół zagrał w Białymstoku po raz pierwszy w swojej długiej karierze. Poszczególni muzycy gościli u nas w przeszłości ale pod szyldem Krzak - nigdy. Program występu składał się głównie ze starych utworów zespołu, czasem mocno przearanżowanych np. "Czakuś". Z tych najnowszych zagrali tylko utwór "Kattowitz" z najnowszej płyty. Dla mnie osobiście było to długo oczekiwane spotkanie z legendą. Jak się okazało nie tylko dla mnie. Na sali było sporo ludzi którzy przynieśli winyle zespołu do podpisu. Wydawało mi się że koncert zakończył się zbyt szybko. Nie wiem czy to czas tak szybko zleciał czy może jednak Krzak grał zbyt krótko.
Festiwal niezwykle udany. Jeszcze w uszach brzmią dźwięki a już w poniedziałek czyli 24 listopada godz. 20.00 w Famie kolejna porcja muzyki na żywo - Blues After Party - czyli koncert Patsy Gamble z towarzyszeniem zespołu Lestera Kidsona. _________________ Białostocki Odcień Bluesa
www.kasachorych.com
www.devilblues.com
www.braciaisiostry.com
FBI Blues Band |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DELTA AKW bluesmaniak

|
Wysłany: Listopad 24, 2008, 9:21 pm Temat postu: | |
|
Więcej zdjęć na TB Online www.delta.art.pl
 _________________ www.delta.art.pl | Zapraszamy na koncerty w 2009: Joe Bonamassa, Deborah Coleman, Magic Slim, Blues Caravan, Wanda Johnson, Otis Clay, Boo Boo Davis, Paul Lamb i inni...! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
elkap bluesmaniak

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
BluesMotyll bluesmaniak

|
Wysłany: Listopad 25, 2008, 10:30 am Temat postu: | |
|
Festiwal bardzo udany, jeden z tych najlepszych dla mnie. Dobór zespołów bardzo dobrze się sprawdził może poza małym wyjątkiem. Jeśli chodzi o akustykę, dobrze nagłośnione ale po choinkę tak głośno? Panowie na koncercie Cichońskiego i Tima oraz Osłów a na drugi dzień na koncercie Krzaka tak mocno podkręcili głośność, że psuło to wszystko. Między innymi dlatego większości nie przypadł do gustu występ Osłów, którzy zagrali dobrze, może wybiegając troszkę i inny styl ale hałas powstały w wyniku ustawienia głośności na max był nie do zniesienia. Po co do cholery przy tak małej sali taka głośność. Stara zasada mówi im ciszej dobiega do nas głos tym więcej wątków można dosłyszeć. Stąd mój minus dla akustyków.
Duży a wręcz ogromny minus należy się ochronie, która co chwilę atakowała kogoś z publiki, wręcz z morderczymi spojrzeniami. Najgorszy był stary łysy i brodaty gość który chodził pomiędzy rzędami i patrzył na wszystkich jakbyśmy byli kryminalistami albo coś. Smutne festiwal uchodzi za te "kulturalne", przychodzą tu ludzie z dziećmi, wszystko odbywa się spokojnie. Kurcze czy to jest koncert muzyki punk? Czy gościa który krzyczy "kocham cię Ścierański" trzeba wyciągać z sali? Czy gdy rodzic daje dziecku na sali butelkę wody to łysa pała biegnie i opiep**a tego rodzica przy dziecku, wręcz z zamiarem bicia? Czy ludzi tańczących przed sceną trzeba odpychać? Ochrona nie spisała się. Na koniec, dla mnie ogromny smutek, po koncercie Krzaka, ochrona wygoniła ludzi czekających w miejscu sprzedaży płyt na autografy Ścierańskiego, która lada chwila miał przyjść tylko sprzątał sprzęt podsumowując, już dawno nie widziałem tak piep****cej wszystko ochrony. Rozumiem to że musi ona być, ale nie w takim wydaniu. Zachowali się jak banda pierwszych lepszych drechów-ochroniarzy wziętych z okolicznych dyskotek, ba może nawet tacy byliby lepsi od tych z jak im tam grup4secour. Minus.
Jeżeli już tak ma być, to przed wejściem na salę koncertową powinien wisieć regulamin w którym jasno jest napisane że na sali nie można tego i tamtego. Smutno jest usłyszeć, posądzenia drwiącego ochroniarza, że może to wnosi się na salę w plecaku narkotyki. Czy to takiej klasy impreza? Aha, garnitury nie pomogły ochroniarzom w naprawie wizerunku.
Zakończę pozytywnie, gratulacje BOK-owie mimo wszystko za piękny niezapomniany festiwal pozdrawiam Romka, z którym miło się rozmawiało oraz Karambola i Pyrosława, bluesowych ziomków  _________________ "Całe moje życie dedykuję sztuce. Bo gdy tworzysz, jesteś coraz bliżej swego własnego nieba..."
- Jimi Hendrix - |
|
| Powrót do góry |
|
 |
B&B bluespatronize

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 9:15 am Temat postu: | |
|
Jakże oryginalna i ekspresyjna recenzja z festiwalu - takiej jeszcze nie czytałem. Faktycznie to musiał być "niezapomniany festiwal"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Brian bluesman

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 11:08 am Temat postu: | |
|
A w temacie ochroniarzy to wszystkich organizatorów łącznie z p. Dudkiem powinno się wysyłać na BluesAlive do Sumperka. Niech zobaczą jak się robi festiwale.
Można włożyc ogrom pracy w przygotowania "muzyczne", posprowadzać najzacniejszych gości a ochroniarze mogą spiep.... całą imprezę. _________________ Marek Wasek
-----------------------------------
Freedom with us |
|
| Powrót do góry |
|
 |
B&B bluespatronize

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 11:10 am Temat postu: | |
|
| karambol napisał: |
Na szczęście dla mnie festiwal był niezapomniany wyłącznie z powodów muzycznych. |
Szczęściarz jesteś
Ja wczoraj byłem na "niezapomnianym" koncercie Wandy Johnson (Bohema club jazz w Olsztynie). Z akustyką tam zawsze było ciężko bo sala niewymiarowa i kształt niekoncertowy, ale wczoraj akustyk stał mi z kumplami nad głową i gadał, gadał, gadał. Na zwrócona uwagę wypiął się i grzecznie odpowiedział, że "gówno go to obchodzi". No niezapomniane wrażenia...
Co do "Łandy" to nie rozumiem tych zachwytów polskiego społeczeństwa - gdyby nie kilka solówek Oskara Kunickiego to koncert zupełnie by przeszedł mi obok. W.J. poprawnie śpiewa, ale żadna rewelacja. W Bohemie nie mogła specjalnie potańczyć ani w publikę pójść bo w ścisku stolikowo-fotelowym nie było na to szans, a od samej strony artystycznej nie spełniła mych oczekiwań. A jeszcze ten jej pianista-chórkowicz nachalnie przy prawie każdej piosence reklamował płytki do kupienia, no żenujące to było...
Dobra, załóżmy, że to wszystko przez chama-akustyka... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
axis bluesgość

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 1:08 pm Temat postu: | |
|
Masz Karambol rację świętą
Moje spostrzeżenia odnośnie tzw "Łandy" i towarzyszącego jej zespołu są podobne.
Poprawnie śpiewająca Pani to zbyt mało ,w dodatku akompaniujący jej band zaproponował również poziom tylko POPRAWNY .
Brak zachwytu
To co w Białym działo się na scenie podczas ich koncertu to MARTWA MUZYKA niby wszystko OK ale jakieś to takie nijakie,nie porywa.
Inna sprawa że pani "Łanda"miala trudny orzech do zgryzienia,wyjść na scenę po Karolinie Cygonek i zgrają towarzyszących jej "zwierzaków" to nie lada wyzwanie
To co KAROLINA (czuję nieodparty obowiązek pisania o tej dziewczynie dużą czcionką) zaproponowała słuchaczom, to czysta energia i autentyzm ,poparty zrozumieniem i równie energetycznym graniem ze strony jej muzyków .
TO JEST TO CO TYGRYSY LUBIĄ NAJBARDZIEJ.
Brak muzycznego oszustwa i znakomita zabawa Karoliny i jej zacnej kompanii na scenie, natychmiast udzieliła się publiczności, czego wszyscy obecni na rzeczonym koncercie doświadczyli na własnej skórze.
Mam cichą nadzieję że tego typu SZTUKĘ postarają się nam serwować organizatorzy podobnych przedsięwzięć w przyszłości, zamiast wciskać z całym szacunkiem, DRUGĄ LIGĘ, z uśmiechem zadowolenia na ustach.
No i jeszcze ,skoro już się tak rozpędziłem w swoich spostrzeżeniach, parę słów o legendzie.
KRZAK
Co tu pisać,pełen profesjonalizm,precyzja i skuteczność na pierwszy rzut oka (ucha) widać i słychać że to nie praktykanci tylko w pełni zawodowy band,zresztą nazwiska Panów mówią same za siebie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Brian bluesman

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 2:10 pm Temat postu: | |
|
Byłem na 2 koncertach WAndy Johnson w Sumperku i w Chorzowie. Oba wysmienicie zagrane i zaspiewane. W Sumperku Wanda dała popis wokalny przez 1 godzinę przy pełnym aplauzie i zabawie publiczności. W Chorzowie jeszcze bardziej rozgrzała publiczność.
Wokal Wandy - super ekstraklasa światowa. Daj Boże więcej takich wokalistek w Polsce. Jedna Karolina , dla koneserów Magda i co dalej?
Pozdrawiam _________________ Marek Wasek
Freedom with us |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Jerzyk`e Ojciec Dyrektor

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 2:27 pm Temat postu: | |
|
| Brian napisał: | Byłem na 2 koncertach WAndy Johnson w Sumperku i w Chorzowie. Oba wysmienicie zagrane i zaspiewane. W Sumperku Wanda dała popis wokalny przez 1 godzinę przy pełnym aplauzie i zabawie publiczności. W Chorzowie jeszcze bardziej rozgrzała publiczność.
Wokal Wandy - super ekstraklasa światowa. Daj Boże więcej takich wokalistek w Polsce. Jedna Karolina , dla koneserów Magda i co dalej?
Pozdrawiam |
Marku! Ida Zalewsa z Terraplane Ona się urodziła żeby śpiewać bluesa! _________________ Audycja "Okolice Bluesa*słuchaj przez internet
download/playlista |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Brian bluesman

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 2:37 pm Temat postu: | |
|
Cześć Andrzeju.
Dobrych wokalistek oprócz Idy ( pięknej i pięknnie śpiewającej) znalazłoby sie więcej ( np. druga Karolina Kidoń).
Podsumowując : konerty WJ jak dla mnie były bardzo udane i będe o nich pamiętał. Jeszcze obejrzę Wandę na WBN. A i mam zapis 2 koncertów.
Pozdrawiam _________________ Marek Wasek
Freedom with us |
|
| Powrót do góry |
|
 |
axis bluesgość

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 3:42 pm Temat postu: | |
|
Widzę że mój wpis i kolegi Karambola tykający świętość jaką jest każdy zaproszony zza naszej ,szczęściem coraz bardziej wirtualnej granicy ARTYSTA ,rozpoczął swoistą licytację i porównania ,dotyczące umiejętności oraz ocenę predyspozycji scenicznych głównych reprezentantek bluesowego śpiewania goszczących ostatnimi czasy na "naszych" scenach?????????????????
Spieszę zatem z wyjaśnieniem,iż zamiarem mojego postu nie było rozpoczynanie tworzenia forumowych RANKINGÓW,jedynie podzielenie się własnymi spostrzeżeniami dotyczącymi określonej sytuacji.
Porównywanie artystów TEJ klasy ,jest w ograniczonym stopniu możliwe WTEDY I TYLKO WTEDY, kiedy dojdzie do bezpośredniej konfrontacji,oczywiście i w tym przypadku można mówić jedynie o subiektywnych odczuciach ,opierających się w głównej mierze na osobistych preferencjach słuchaczo/oceniaczy.
W tym jednak przypadku (niestety ,bądż na szczęście dla reprezentantów(ki) naszej rodzimej sceny) do takiej bezpośredniej konfrontacji doszło.
Bezwzględną i jednoznaczną ocenę wystawiła Białostocka publiczność,której to odczucia podzielam i podpisuję się pod nią rękami i nogami.(obecni na koncercie drugiego dnia festiwalu w Białym wiedzą zapewne o czym piszę)
Widać, nie trzeba być ekspertem,żeby dostrzegać pewne aspekty sztuki,które moim skromnym zdaniem i z którym można się zgadzać lub nie,są decydujące dla odbiorcy!!!!!!!!!
PRZEKAZ jedno proste słowo stanowiące o tym czy ktoś wychodzący na scenę jest dobrym rzemieślnikiem,czy też ARTYSTĄ.
Cieszę się niezmiernie ,że możemy się szczycić ARTYST(K)AMI, którzy stając w szranki z tuzami zza wielkiej wody okazują się więcej niż KONKURENCYJNI !!!!!!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pyroslaw1 bluesman

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 5:36 pm Temat postu: | |
|
No i dyskusyja sie rozwija - ktos mi kiedyś rzekl ,że żaden biały nie urodzi sie z czarnym głosem - genetyki nie przeskoczymy . Naturalnie brzmiący , od dzieciństwa w kościelnogospelowych chórkach kształtowany afroamerykański głos jest nie do podrobienia . Z tym sie chyba zgodzicie ? Nawet skacowany po 48 godzinach bez snu czarnoskóry przeciętniak zza kałuży jak zanuci ye ye ye - wowowowoo ( bo zapomni tekstu ) zabrzmi lepiej niz kazdy wyuczony i najlepiej nagłosniony biały . A TO ŻE NASI WYPADLI WRĘCZ REWELACYJNIE -( MOWA O KAROLINIE I ROMKU PUCHOWSKIM ) to inna para kaloszy . Dobrze że mamy przy okazji festiwali możnośc porównania , tego co robi sie w kraju i tego co nam nasi bluesowi działacze zaproponują do wysłuchania .
I pamietajmy - BLUES TO NIE WYŚCIGI - nie ma lepszych i gorszych . Są tylko lepiej i gorzej odbierani . I można kogoś cenic bardziej od innego. Mozna lubic taki czy iinny rodzaj bluesa i nikomu nic do tego . _________________ blues , to zawsze blues jest ...nigdy nie zawiedzie
www.slawekpyrko.pl
www.kasachorych.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karambol Moderator

|
Wysłany: Listopad 26, 2008, 6:33 pm Temat postu: | |
|
| axis napisał: | | Widzę że mój wpis i kolegi Karambola tykający świętość (...) |
Chyba nastąpiła pomyłeczka ja akurat jestem bardzo zadowolony z występu Wandy a to kolega B&B pisał o niej dość sceptycznie.
Karolina bezwzględnie jest wielkim talentem. Właśnie na jesieni pierwszy raz ją usłyszałem na żywo. Wcześniej nasłuchałem się tylu peanów na jej cześć że moje oczekiwania co do jej osoby były ogromne. Koncert był świetny i skłamałbym gdybym napisał że się zawiodłem. Jednak Wanda też pokazała wielką klasę i nie podejmuję się powiedzieć która z pań bardziej mi przypadła do gustu. Jeżeli mnie pamięć nie myli to białostocka publiczność oba występy (Wandy na pewno) nagrodziła owacją na stojąco. Jest też jedno "ale". Takich Wand w USA są pewnie dziesiątki a takich Karolin w Polsce to na palcach jednej ręki można policzyć.
Klawiszowiec Wandzi w Białymstoku zachował się bardzo poprawnie, chyba tylko raz (i to nie nachalnie) zachęcał do kupna płyty. Już po drugim numerze podziękował dźwiękowcom za ich pracę i współpracę, bardzo często wymieniał nazwiska wspomagających polskich muzyków. Apropos kolegów z Blues Doctors wyszli na scenę strasznie stremowani, wyglądali jak słupy soli, kamienne twarze, nieporadne ruchy. Nie wiem czy to trema ich zeżarłą czy może już tak mają. Tym bardziej należy ich pochwalić że jako zespół akompaniujący spisali się dzielnie i nawet się troszkę rozruszali.
| B&B napisał: | | gdyby nie kilka solówek Oskara Kunickiego to koncert zupełnie by przeszedł mi obok |
Uuu to musiało być w Olsztynie cieniutko. Oskar należy też do moich ulubieńców. Słuchając go nieodparcie nasuwały mi się skojarzenia z Sebastianem Kozłowskim z Devil Blues. Bardzo podobne frazowanie, podobny atak na struny.
| axis napisał: | Inna sprawa że pani "Łanda"miala trudny orzech do zgryzienia,wyjść na scenę po Karolinie Cygonek i zgrają towarzyszących jej "zwierzaków" to nie lada wyzwanie To co KAROLINA (czuję nieodparty obowiązek pisania o tej dziewczynie dużą czcionką) zaproponowała słuchaczom, to czysta energia i autentyzm ,poparty zrozumieniem i równie energetycznym graniem ze strony jej muzyków .
TO JEST TO CO TYGRYSY LUBIĄ NAJBARDZIEJ. (...) |
Bez przesady "zwierzaków" to ja akurat nie słyszałem (może poza perkusistą bo zagrał rewelacyjnie).
| axis napisał: | | Mam cichą nadzieję że tego typu SZTUKĘ postarają się nam serwować organizatorzy podobnych przedsięwzięć w przyszłości, zamiast wciskać z całym szacunkiem, DRUGĄ LIGĘ, z uśmiechem zadowolenia na ustach. |
Pozwolę sobie zdecydowanie się niezgodzić z powyższą opinią. Na jesień z bluesem chadzam od 30lat. Widziałem i słyszałem nie jedno. I z całą odpowiedzialnością życzę nam wszystkim takiej "drugiej ligi" jak Wanda. Na pewno będą to ciekawe i udane koncerty.
Co do naszych polskich śpiewających pań to chciałbym dorzucić dwa nazwiska białostoczanek : Ewa Bura , Martyna Zaniewska. Niezwykle zdolne dziewczyny, które niniejszym serdecznie pozdrawiam. _________________ Białostocki Odcień Bluesa
www.kasachorych.com
www.devilblues.com
www.braciaisiostry.com
FBI Blues Band |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|