Pomidor (Lycopersicon Mill.) – rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej.
Systematyka [edytuj]
Przedstawiciele tego rodzaju początkowo zaliczani byli wraz z innymi psiankami do rodzaju Solanum. Odrębny rodzaj wyróżniony został przez szkockiego botanika Philipa Millera w 1754. Współcześnie wiadomo jednak, że takson ten ma charakter sztuczny (jest parafiletyczny) i botanicy ponownie zaliczają jego przedstawicieli do rodzaju Solanum.
Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa Rosopsida Batsch, podklasa jasnotowe (Lamiidae Takht. ex Reveal), nadrząd Solananae R. Dahlgren ex Reveal, rząd psiankowce (Solanales Dumort.), podrząd Solanineae Engl., rodzina psiankowate (Solanaceae Juss.), rodzaj pomidor (Lycopersicon Mill.)[1].
Zastosowanie
* Warzywo. Zaliczane są tu rośliny rosnące w naturze w Ameryce Południowej i uprawiane tam już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniane są na świecie (początkowo tylko jako rośliny ozdobne). Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze i występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny. Owoce pomidorów w systemach klasyfikacyjnych towarów spożywczych zaliczane są do warzyw psiankowatych[3].
Ponieważ się na tym znam to mogę dodać - do psiankowatych zalicza się kartofel, po naszymu PYRA
Co do soku to jest wisniporzeczkol, to ja jadę 300 km na gotowe przetworzone pomidory
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)